Att tänka på innan du köper ansiktssolarium

När du köper ett ansiktssolarium är det viktigt att tänka på vissa saker. Exempelvis vilket underhåll som krävs. Det är också viktigt att tänka på att sola säkert.


Ansiktssolarium istället för solarium

AnsiktssolariumEtt ansiktssolarium fungerar precis som ett vanligt solarium men är mindre än ett vanligt solarium med ett fokuserat solningsområde på ungefär 30×20 centimeter. Ett ansiktssolarium är mycket billigare i jämförelse med ett vanligt solarium och tar dessutom mycket mindre plats.

Tänk på detta vid köp:

Uppfylla säkerhetskraven

För att ett solarium ska uppfylla säkerhetskraven krävs det att det är märkt med UV-typ. Det måste finnas ett tidur på solariet som mäter hur lång tid du har solat. Solariet ska också vara märkt med vilket typ av lysrör som är orginalrör till solariet. När du köper ett solarium ska det alltid följa med instruktioner för säker solning, om olika hudtyper och exponeringsschema.

Olika typer av lysrör

Det finns solarier med lågtryckslysrör och solarier med högtryckslampor. Solarier med lysrör är mycket vanligare och finns på de flesta solarier. Lysrör är vanligtvis också lättare att sköta än högtryckslampor: Lysrören tänder sig direkt, de släcks också direkt, de är enkla att byta och strålarna fördelar sig jämnt och på ett proportionerligt sätt.

Högtryckslampor tar ett par minuter innan de helt tänder sig, och de måste också svalna ett tag innan de inte är varma längre. Ljuset från högtryckslampor måste också filtreras med ett filterglas för att ljuset ska fördelas på ett bra sätt. Däremot håller högtryckslampor längre och de ger också ett mer riktat ljus.

Gamla solarier kan innehålla lampor med kvicksilverbrännare vilket du helt ska undvika genom att inte köpa gamla eller begagnade solarium.

Köp ett solarium som inte kräver mycket underhåll

Innan du köper ett ansiktssolarium är det viktigt att kollar upp vad ditt solarium behöver för underhåll. Hur ofta behöver exempelvis ditt solarium byta lampor? Det står oftast i bruksanvisningen hur ofta du behöver byta lysrör, kolla upp detta innan. Detta skiljer sig mycket mellan olika modeller.

Köp inte ett gammalt solarium

Köp inte ett begagnat solarium. Om det är av en äldre modell är det inte säkert att det uppfyller de säkerhetskrav som finns nu för tiden.

Så solar du säkert

Om du vill sola solarium trots riskerna är det viktigt att du tänker på några saker för att minska riskerna.

Är det första gången för säsongen som du solar i ett solarium ska du inte sola i mer än fem minuter.

Därefter är det viktigt att du inte solar för mycket eller för ofta. Det måste gå minst två dagar mellan solningarna och du får inte sola så att din hud blir röd. Du ska inte heller sola solarium om du har solat ute samma dag.

Ha skyddsglasögon när du solar för att skydda ögonen.

Sök vård om dina födelsemärken växer, kliar, blöder eller förändras på något sätt.

Risken med solarium – cancer

Att sola solarium ökar risken att drabbas för hudcancer.

Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat solariestrålning som cancerframkallande och Strålsäkermyndigheten avråder helt alla från att sola solarium. Speciellt de som är under 18 år, de som har stora och många födelsemärken och de som har ljus hy.